Kategorier
Dumheter

Gör din egen ölkalender – lyxvarianten

Förra året gjorde jag en adventskalender av ett flak öl. Jag fick lite feedback på att den såg för fattig ut. I år vrider vi därför upp ambitionsnivån lite, och här visar jag hur du gör din egen ölkalender i deluxe-version. Årets bästa julkalender, tillika årets bästa present.

Köp dig fri

Den som var ute i tid kunde faktiskt redan förra året beställa en färdig adventskalender med 24 öl från systembolaget. Årets version går under namnet Jullådan och marknadsförs av Österlen Bryggarna AB. Den finns på Systembolaget för 720 kronor. Det vill säga, den fanns där för den som var ute i god tid. Vi andra som är ute lite senare får göra som vi gjorde när vi var små. Vi får göra rita någonting fint kvällen innan.

jullåda

 

Gör din egen ölkalender

Förra året använde vi oss av ett färdigt flak för att tillverka kalendern. Nackdelen med det, förutom att det ser billigt ut, är att alla 24 öl är av samma sort. I år använder vi oss därför istället av en sådan där blå back! Den som vet någonting om blå backar ser genast ett problem i detta. Det finns bara 15 platser i en blå back, men det fins 24 dagar i december. Men det finns en enkel lösning!

Höjden på den blåa backen råkar nämligen rymma exakt två burköl. Med lite snabb matematik kommer vi fram till att om vi fyller 9 av hålen med burköl så får vi 18 öl. De resterande sex hålen fyller upp till 24. Så, det första du behöver göra är att åka till Systembolaget och köpa 18 stycken 33-centiliters burkar med öl och 6 stora flaskor.

en back öl

Nackdelen med backen är att det inte finns någon avgränsning mellan facken när man kommer lite längre upp. Vi kommer därför at få problem med att separera luckorna. Om man dessutom har tänkt att ge bort kalendern som en present kommer det dessutom att bli tråkigt för man kommer hela tiden kunna se in i de andra luckorna från sidan.

Nästa steg i vår ölkalender är därför att plocka fram en kartong som vi kan klippa sönder, ståltråd för att skapa stabilitet, en tång för att klippa av ståltråden och en tång för att tvinna den. Dessutom behöver vi massor av tejp och en häftapparat!

Jag gjorde så att jag drog två ståltrådar från mitten upp till kanten på kortsidorna. Sedan band jag ihop dessa ståltrådar med en annan ståltråd tvärs över hela backen för att få stabilitet. Slutligen tejpade jag fast kartong längs kartongen. På det sättet fick jag tre längsgående fack i backen.

adventskalender med öl

lager på lager med lager

När vi kommit såhär långt behöver vi separera det lägre lagret med burkar från det övre. Annars kanske den som får våran ölkalender i present tror att man får två öl på samma dag. Därför klipper vi till några kartongbitar och lägger uppepå. Klipp kartongen lite större än burken och vik ner kanterna så att de ser ut som en häftklammer. Tryck ner sidorna av kartongen bredvid burkarna så att de sitter fast.

Här dyker första tillfället upp när du behöver tänka efter när du gör din egen ölkalender.  Du behöver skriva nummer på kartongbitarna så att det blir luckor av dem. Dessa luckor ligger ju under andra luckor, så dessa luckor måste ha ett högre nummer än de som täcker dem. Jag tänkte så här, De första 18 dagarna får man burköl, och de sista 6 dagarna får man flasköl. Därför skrev jag nummer 10-18 på luckorna. 1-9 är översta laget burköl. 10-18 är understa lagret burköl. 19-24 är flasköl.

Överkurs: På lucia kanske man vill ha en julöl? Jag hittade ingen bra julöl på burk, så därför blev nummer 13 en storflaska. I mitt fall blev alltså det understa lagret 10-12 och 14-19. Översta lagret 1-9, och flaskorna 13 och 20-24. Det är en jättebra idé att skriva ner hur du har tänkt och att ta en massa kort på vägen.

Jag satte också upp väggar runt alla facken så att det inte går att tjuvkika. Jag fäste dem med häftapparaten. Man behöver ganska långa häften eller tunn kartong om det ska fungera.

ölkalender på gång

Årets bästa julkalender

När allting är färdigt täcker du in hela backen i kartong. Glöm för guds skull inte att ha koll på vilken sida som är åt vilket håll! Vrider du backen åt fel håll så kommer man öppna flaskorna före burkarna och då faller hela planen med det nedre lagret!

När allting är fint inslaget i kartong så plockar du fram två vita A4-papper. Lägg dem på backen så att de täcker hela ovansidan och tejpa sedan ihop dem. Vänd pappret upp-och-ner och vips så har du en yta du kan rita en bild på! Vill du inte rita själv kan du kolla på förra årets kalenderguide hur du skriver ut en bild. Ta fram en linjal och rita ut ett rutnät på fem gånger tre rutor och skriv ut dina nummer. Tänk efter så att alla nummer hamnar på rätt plats. Du har väl inte vridit på backen?

Tejpa fast din bild uppepå kartongen och skär ut luckorna nästan hela vägen med en mattkniv. Om du vill göra kalendern extra fin kan du ta fram ett fint inslagspapper med julmotiv och göra ett fint paket av den.

Till sist, om du ska ge bort julkalendern – ta fram en kartongbit som täcker toppen. Jag använde mig lämpligt nog av ett ölflak som jag plattade ut. Slå in den i samma papper, lägg den uppepå och gör lite magik med ett paketsnöre.

Och titta! Årets bästa julkalender tillika årets bästa present är färdig!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.