Kategorier
Resor

Forex eller bankomat när man åker utomlands?

Min fru och jag brukar alltid ha en diskussion när vi åker utomlands angående kontanter. Vi är båda överens om att det är bra att ha en liten hög med sedlar när man kommer fram. Min fru brukar vilja växla på Forex på Landvetter, medan jag har fått för mig att det lönar sig att vänta till man kommit fram. Så var får man bäst växelkurs? Forex eller bankomat i landet du ska till?

Barcelona

Varje år vid den här tiden brukar jag och fru Heed åka på kick-off. Förra året var vi i Rom. I år åkte vi till Barcelona.

På våra kick-offer får inte barnen följa med. Här får vi tid för oss själva för att prata igenom året som har gått och våra planer för året som kommer. Dessutom har vi lite tid att umgås bara vi två. Det är man inte bortskämd med som småbarnsförälder.

Okej, jag var tvungen att googla på det där. Den allmänna uppfattningen är att man är småbarnsförälder så länge ungarna går på dagis. Jag är formellt sett inte en småbarnsförälder, men ni fattar vad jag menar.

Vi hittade ett billigt flyg med Norwegian Air som gick på fredag förmiddag. Det tar tre timmar att flyga från Landvetter till Barcelona. Från flygplatsen i Barcelona går det ett tåg in till centrum var trettionde minut som tar dig in till stan på runt en halvtimme.

Missar man tåget behöver man inte vara ledsen. Två tallrikar med tortilla-tapas, en ostbricka och två glas vin kostar 140 kronor på stationscafét.

Barcelona

Vi bodde på ett litet hotell som hette Boutique Bed And Breakfast. Det var ett helt okej mellanprishotell femtio meter från hållplatsen till flygbussen och på gångavstånd till centrum. Frukostbuffén var okej, men inte perfekt i och med att de inte hade Nutella.

Turisterna

Vi gick runt i stan, pratade och drack kaffe och öl på tapasrestaurangerna. Barcelona är en ganska trevlig stad, men vi föredrar båda Alicante. Barcelona är lite större och de pratar katalanska istället för spanska så vi förstår inte riktigt vad de säger. Dessutom är det någon grad varmare i Alicante, vilket gör stor skillnad såhär års. Vi hade runt 12 grader, vilket var ganska kallt när solen inte lyste.

Vi såg lite turistmål också. Förra gången vi var i Barcelona för tio år sedan kollade vi på Sagrada Familia-kyrkan som håller på att byggas i staden. Sedan dess har de verkligen Las Vegasfierat kyrkan så nu var den på gränsen till osmakligt flamboyant. Kyrkan kommer stå klar år 2026 så vi får väl åka dit igen om 10 år.

Sagrada Familia

Forex eller bankomat

Hur gick det då med experimentet med kontanterna? Vad är billigast? Forex eller bankomat?

Vi tog ut 100 euro på Forex Landvetter. Det kostade oss 1060 kronor. Så fort vi hade kommit in till hotellet i centrala Barcelona tog vi ut 100 euro från en bankomat. Detta var alltså samma dag. Kontoutdraget säger att vi betalade 1031 kronor.

Man sparar alltså runt 2.7% på att plocka ut pengarna på plats istället för att växla på flygplatsen. Nu vet vi det!

Ett svar på ”Forex eller bankomat när man åker utomlands?”

Spelar ju sjukt stor roll vilket kort du använder. Väldigt få kort (typ ett, Coops mastercard) saknar helt uttagsavgift OCH valutaväxlingspåslag.

Det kan ju vara så att det ändå e billigare att ta ut med kort… Men ett stort uttag med en procentuell uttagsavgift är livsfarligt – så kolla över vilket kort du använder.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.