Kategorier
Dagens fundering

Lönar det sig att skriva en bok?

Det här med att göra saker man tycker om för att det är roligt. Att skriva min bok är nog det roligaste jag har gjort. Åtminstone om man ser till den yrkesverksamma tiden av mina dagar. Men lönar det sig att skriva en bok? Jag har blivit uppmanad att inte räkna på detta, men här kommer det ändå!

Författaren

Min bok är en fantasyroman som kommer att släppas i vår. Jag fick idén till boken för nästan 10 år sedan. Nu har jag äntligen fått ner den på papper.

Det första jag gjorde var att fundera ut plotten på boken. Vad skulle hända? Vilka personer skulle vara med? Vad skulle de göra, hur skulle de se ut och hur skulle de bete sig. Tiden för detta räknar jag inte med i mitt exempel.

Nästa grej var när jag aktivt började fundera på boken. Detta gjorde jag på en semesterresa till Spanien. Vi var där i tre veckor och varje dag lade jag en timme på att exakt specificera vad som skulle hända i vart och ett av de 20 kapitlen i min bok.

När jag sedan kom hem från semestern satte jag mig ner och skrev. Jag var duktig och nitisk och skrev i princip 8 timmar om dagen under fyra veckor. Jag hade tagit ledigt från mitt jobb och jag minns att den sista fredagen innan jag skulle jobba så satte jag dit den sista punkten. Under nästan ett år som följde denna sista punkt lade jag varje måndag kväll på att jobba vidare med min bok. Jag fyllde upp med text där det behövdes. Jag balanserade kapitlen så de blev lika långa. Jag lade till någon karaktär och jag tog bort någon karaktär. När jag kände mig nöjd med boken skickade jag iväg den till en lektör.

Snart, snart!

När lektören några veckor senare hade sagt sitt var jag tvungen att omarbeta hela manuset en gång till. Vissa saker saknades och andra fanns det för mycket av. När jag kände mig färdig med boken skickade jag den till ett antal förlag. När jag hade fått refusering från alla tre skickade jag boken till flera förlag. Sedan nappade ett förlag, Everlasting Publisher! Härligt!

Everlasting pubsliher

Nu har vi tillsammans gått igenom dokumentet tre gånger och boken är snart på väg till tryck! Ja, ni läste rätt! Vi börjar närma oss vägs ände i bokprojektet!

Word har ju den här trevliga funktionen att man kan högerklicka på ett dokument för att se hur länge man har arbetat på det. Mitt dokument är uppe i 480 timmar.

Varje gång jag har omarbetat dokumentet har jag först skrivit ut boken på papper. Jag tycker det är betydligt lättare att få en översikt av sidorna när de är på papper. Jag sitter och ändrar fraser med bläck och sedan går jag igenom dokumentet i datorn och uppdaterar. Totalt har jag skrivit ut boken 6 gånger nu och läst igenom den. Förlåt mig skogen!

Jag har en burnrate på ungefär 40 sidor i timmen när jag läser noga. 6 gånger 450 sidor har alltså tagit mig strax under 70 timmar att läsa. Den totala arbetstiden för att skriva min bok är alltså 550 timmar, borträknat själva plottskapandet och funderandet.

Lönar det sig att skriva en bok?

Jag jobbar ju som IT-konsult till vardags så det är ganska lätt att räkna om timmarna till en prislapp. Den beräkningen bygger på att jag hade arbetat hos en kund istället för att skriva. På andra sidan har jag den summa pengar som jag får per såld bok. Jag har skrivit på ett papper som säger att jag inte får avslöja den summan. Genom att också hålla mitt konsultarvode hemligt kan jag i alla fall beräkna svaret på huvudfrågan utan att avslöja några siffror.

Lönar det sig att skriva en bok? Ja, det kommer att löna sig om när jag säljer fler böcker än 10’000. Min tiotusendeförsta bok jag säljer kommer alltså att göra att jag tjänar bättre på mitt författandeskap än på min konsultverksamhet.

Om man ser till statistiken så är den genomsnittliga försäljningen per utgiven titel i Sverige 5’300, men då räknar vi med storsäljare som Leif GW Persson och Liza Marklund. Jag kan nog se mig i stjärnorna efter ersättning för nedlagd tid, men det har varit en fantastiskt rolig resa. Och då får man ju faktiskt säga att det lönar sig att skriva en bok!

2 svar på ”Lönar det sig att skriva en bok?”

Tomas, detta är spännande och jag fastnade direkt på omslaget till boken, ser väldigt proffsigt ut.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.