Kategorier
Resor

Harrisburg och Philadelphia

Så, efter att vi lämnade New York och Washington fortsatte familjeresan till Harrisburg och Philadelphia.

Harrisburg

Harrisburg är kanske mest känt för ”slaget i Harrisburg” 14-15 juli 1864, som var en del av det amerikanska inbördeskriget. Det är också här chokladfabriken Hershey’s ligger. Vi hade ingen aning om vad Harrisburg var eller var det låg innan vår vän Josh berättade att han inte alls bodde i Philadelphia, utan i just Harrisburg. Det var nu vi lärde oss poängen i att reservera ombokningsbara rum när man hälsar på någon.

Fyra nätter i Philadelphia förvandlades till två, och så for vi iväg till Harrisburg istället. För familjen blev det här nästan det roligaste stoppet på hela resan. Oväntat nog tyckte barnen att det var mest kul av alla. Jag tror det har att göra med att vår vän Josh, som vi för övrigt träffade under våra språkstudier i Spanien 2002, nästan är som ett barn själv. Vi hängde i två dygn med Josh, hans fru, hans mamma och pappa(!), hans syster, familjens goda vänner och deras barn. De bodde allihop i en vit Villa Villerkulla som byggdes ungefär samtidigt som slaget vid Harrisburg.

Vilket ställe och vilka människor. Lagom till vi kom hade Josh byggt färdigt en strand – en inhägnad terrass där golvet bestod av sand. Där satt vi och tände en eld, spelade gitarr, sjöng och drack öl. Dessutom fanns det en hel hoper med eldflugor som varken jag eller barnen hade sett innan. Josh hämtade syltburkar och snart var det tävling vem som kunde fånga flest!

Mysigt!

Eldsflugor

Dagen efter tog vi bilarna upp till ån som rinner genom staden. Med hjälp av 12 volts-kompressorer blåste vi upp ett antal badringar. Sedan bar vi ner dem till ån och under 2 timmar låg vi och flöt ner med strömmen på våra ringar. Jag fick en enhörning! Detta var jättekul!

Tubing i Harrisburg

Philadelphia

Vi lämnade Harrisburg efter två nätter. Josh körde oss ner till Philadelphia i familjens SUV. Vägen gick genom Lancaster, där Amish-folket blockerade vägarna med sina häst och vagn-ekipage.

Philadelphia är staden där självständighetsdeklarationen skapades och skrevs under en gång i tiden. Ni vet det där som man firar den fjärde juli. Independence day. Det var britterna och ingen annan som man blev independent ifrån. Spanjorerna och fransmännen var brädade av britterna som hade lagt beslag på landet genom våld och utpressning. Som tack för detta förtryck ville britterna bestämma över landet och få en massa skatt skickat till drottningen. Det ville inte amerikanerna.

Så, den 4:e juli 1776 antogs Declaration of independence just här i Philadelphia. Till en början bestod USA av 13 stater. För att fira göt man en klocka, independence bell, som man klingade i när deklarationen lästes upp. Denna klocka sprack när man klingade i den någon gång tidigt under 1800-talet. Den spruckna klockan är nu en symbol för staden och den visas upp för nyfikna turister och stolta patrioter.

Independence bell

Det fanns mycket fint att se i staden. Det sista vi gjorde var att springa uppför trappan vid stadens konstmuseum. Det kanske känns som en korkad sak att göra eftersom det är 72 trappsteg och det var 31 grader varmt. Men vad gör man inte för att hedra klassiska filmklipp. Detta är nämligen trappan som Rocky Balboa springer uppför i filmen Rocky från 1976. Rocky står även staty nedanför trappan.

Rockytrappan
Ovanför Rocky-trappan står människor och höjer armarna mot skyn mest hela dagen…

Från Philadelphia flög vi sedan till Orlando för ”den riktiga semestern”. Mer om det vid ett senare tillfälle…

Ett svar på ”Harrisburg och Philadelphia”

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.