Kategorier
Hälsa

Laktosfria och Glutenfria Pannkakor

När man är begränsad till att äta laktosfritt och glutenfritt går man miste om ett av livets goda – Pannkakor! Eller behöver man verkligen försaka denna delikatess? Idag lagar vi laktosfria och glutenfria pannkakor!

Hemma hos oss har vi två läger. Min fru tycker att pannkakor är efterrätt och helst ska ätas i singular efter en ”riktig” måltid. Jag och barnen tycker å andra sidan att det inte finns någon mer ”riktig” mat. Många pannkakor ska det vara, med grädde och sylt! Detta skyttegravskrig gör att pannkakslaggen i hemlighet plockas ner från hyllan varje gång min fru är bortrest.

I gårdagens blogginlägg påbörjade jag min sommar-detox. Där deklarerade jag att jag under en period av fyra veckor skulle sluta helt med gluten, laktos, alkohol och kött. Redan idag ställdes allting på sin spets när jag och barnen är ensamma hemma och pannkaksfrågan väcktes. Om jag får bli en smula melodramatisk:

Jag skulle vilja påstå att receptets framgång är utslagsgivande för ett liv utan gluten och laktos!

Jag har ett gammalt pannkaksrecept som gått i arv i generationer. Ja, i alla fall kommer mina barn kunna säga så när jag ger dem mitt söliga exemplar av Bonniers stora kokbok. Jag undrar om man kan göra om det gamla klassiska pannkaksreceptet en smula så att det blir både laktos- och glutenfritt?

Receptet

  • 5 ägg
  • 2½ dl kungsörnens glutenfria mjöl
  • 7½ dl laktosfri mjölk
  • 50 g smör*
  • ½ tsk salt

*Min gode vän laktosallergikern hävdar med bestämdhet att smöret inte behöver vara laktosfritt. Det var någonting med någon process med att vasslen som innehöll all laktos sorterades bort, eller vad han nu sa. Vill man vara på den säkra sidan finns det även laktosfritt smör.

Receptet är simpelt. Knäck äggen och vispa ned mjölet med hälften av mjölken till en fin smet. Smält under tiden smöret. Häll i resten av mjölken och vispa i det smälta smöret. Salta och rör om och börja steka. Ha alltid en liten klick smör i stekpannan när du häller på smeten så blir pannkakorna lätta att hantera.

När du har en härlig hög med pannkakor avnjuter du dem till exempel med laktosfri grädde och lite sockerfria blåbär.

Resultatet

Jag upplevde att smeten var lite tjockare än vanligt, därför ökade jag mängden mjölk mot originalreceptet. (Den ändringen är med i receptet ovan.)

Jag serverade mina laktosfria och glutenfria pannkakor till barnen. När vi hade ätit färdigt frågade jag om de tyckte att det var gott?

”Vaddå”, svarade de, ”har du gjort någonting annorlunda?”

Bra betyg från barnen, alltså.

Jag som visste om att det var ett annat recept tyckte att pannkakorna hade en lite grynigare konsistens än vanligt, samt att de blev runt 25 % tjockare än vanligt. Stekmässigt var de lika enkla att vända som originalreceptet. Kanske att man behövde något lite mer steksmör.

Jag upplevde också att jag blev mätt snabbare än vanligt, men det kanske var en slump

På det hela taget får jag nog säga att pannkakorna blev lyckade. Det verkar finnas hopp om en laktos- och glutenfri framtid med pannkakor.

2 svar på ”Laktosfria och Glutenfria Pannkakor”

Blir oftast godare pannkakor eftersom glutenfritt mjöl innehåller högre halt av sockerarter av ngn anledning

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.