Kategorier
Dumheter

Hur kan man behålla sitt mobilnummer?

Hur kan man behålla sitt mobilnummer utan att betala så mycket för det? Tänk till exempel om man har fått ett nytt jobb där man måste byta nummer? Eller så kanske man åker utomlands en stund? Låt oss kolla på alternativen.

Gamla nummer

Ni vet hur det är med gamla nummer. De är sådär härligt inarbetade. Man kan i princip rabbla det i sömnen. På den gamla goda tiden när alla hade fem siffror i sina hemtelefonnummer var det ingen konst att minnas telefonnummer. Jag tror att jag fortfarande kan rapa upp åtminstone 10 telefonnummer till mina gamla klasskamrater på lågstadiet.

När man skaffade mobiltelefon någon gång i slutet av nittiotalet fick man ett mobilnummer som man fick jobba hårdare på att lära sig. Idag så ligger ju alla telefonkontakter i telefonlistan på mobilen. Man behöver inte minnas ett enda nummer. Jag tror ändå att jag har ett par stycken i huvudet som man skulle kunna ringa om man var tvungen att få tag på någon.

Mitt nuvarande nummer fick jag 2011 när jag startade mitt företag. Det har jag delat ut till höger och vänster och vill någon få tag på mig så vet alla hur de ska göra.

Nya nummer

Kanske gör jag en höna av en fjäder? Det kanske bara är jag som vill minnas telefonnummer i huvudet. Alla andra kanske använder telefonboken idag? I så fall är det ju enkelt att bara skicka SMS till hela kontaktlistan och säga att man har bytt…

Men OM man nu prompt vill spara sitt mobilnummer så att man liksom kan ta fram det och återanvända det om några år. Vad har man då för alternativ?

Hur kan man behålla sitt mobilnummer?

Det enklaste sättet att behålla sitt nummer på är helt enkelt att flytta med det till det nya jobbet. Det är idag kostnadsfritt att flytta med sig sitt nummer till de flesta operatörer. Det brukar ta runt en vecka att flytta numret. Se bara till att ditt gamla abonnemang sägs upp i samband med flytten. Annars kan det bli dyrt. Det har jag fått lära mig den tråkiga vägen.

En annan sak man bör se upp med är om du flyttar ditt nummer till ditt jobbs abonnemang. När du väl har bytt så är det din arbetsgivare som äger numret. Då är det upp till dem att göra som de vill med numret. När du slutar kanske de anser att alla kunder känner till numret och att de därför vill behålla det inom företaget.

Dessutom är det inte alla jobb som godkänner att man flyttar över abonnemang på det där sättet.

iPhone

Nytt abonnemang

En lösning på problemet kan vara att hitta ett abonnemang hos den billigaste operatören och betala för ett månadsabonnemang. Exempelvis kan man använda sig av Vimla som är min operatör. I skrivande stund tar de 100 kronor i månaden för ett abonnemang. De har dessutom en tips-länk som du kan använda dig av. Tipsar du en kompis om Vimla så får både du och kompisen 10 kronor rabatt. (Använd gärna min kod så får vi båda 10 kronor rabatt.) Har du 10 vänner som också väljer Vimla och använder din tipslänk så kan du behålla numret gratis. (Se gärna mitt inlägg om abonnemang för barn.)

För oss vanliga dödliga som inte har 10 vänner kan det kännas surt med ett abonnemang. 90 kronor i månaden betyder 1080 kronor per år bara för att behålla ett nummer. Det borde gå att komma billigare undan?

Kontantkort

Med ett kontantkort så betalar du bara för det du ringer. Från början (när jag var ung!) kunde man så som jag minns det tanka på kontantkortet med några kronor och sedan ha kvar numret för evigt. Hur ser det ut idag?

Tyvärr har inte Vimla något kontantkort, så jag kan inte trycka upp min tipslänk i ansiktet på dig igen. Men andra bolag har kontantkort. Till exempel Tre som tar 99 kronor för att fylla på ett kontantkort på den billigaste planen.

Läser man det finstilta i Tres villkor (Visst läser man alltid det finstilta?) under paragraf 6.9 så står det: ”Om tolv månader förflyter utan att du fyllt på potten stängs 3Kontant av”.

Detta innebär att du med gott samvete kan skicka in 99 kronor en gång om året och därigenom behålla ditt gamla nummer. Men lägg genast in en kalenderbokning! Det vore snöpligt att missa!

Flytta nummer

Bra, nu när vi vet vad som är billigast är det bara att göra slag i saken. Eller?

Nej det finns ett par saker till som behöver nämnas.

Enligt kontantkort.se så måste man vara registrerad på det nummer man flyttar ifrån med personnummer. Kontrollera också att du inte har någon bindningstid kvar på det gamla abonnemanget. En sista sak – glöm nu inte att betala den sista fakturan från din tidigare operatör!

Lycka till!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.